RM15.08 RM16.75
Kurma ( Safawi / Ajwa / Medjoul / Mabroom / Deglet Noor / Maryami ) Vip Madinah Dates - Saudi Arabia (500g/1kg/2kg/3kg)
Price RM15.08 RM16.75
Product SKU 3819237149a
Size (L x W x H) 10 cm x 20 cm x 10 cm
Availability
Kurma Type
Weight
Description
Safawi dates are a special variety of dates mainly grown in Saudi Arabia in the Al-Madina region. Safawi dates are a soft, semi-dried date variety; characteristically identified by their particular deep black color, their length, and medium-size. They share similarities with Ajwa dates such as taste.

Ajwa is one of the types of dates in which Medina was known in the Kingdom of Saudi Arabia, and it has received wide fame as it was mentioned in the Prophets year. It has two types: Al-Taweel (Abu Draa) and Al-Muddarmah (Al-Mudawwar) and its color tends to black. In 2016, Thebes University established the first chair specialized in researching the citys Ajwa.Ajwa passes frequently among the people of the city since the prophetic era is transmitted by the generations, as the Samadhi historian of the city 500 years ago said: The Ajwa is still known in the city and the successor influences it from the predecessors, knowing it by the big and small knowing it does not accept skepticism, and that its farms are inherited among its people until today, It was also mentioned in the hadith of the Prophet: "Ajwa from Paradise and has a cure with poison." Ajwa is grown in the general city, but the best known and finest types are what is planted in the high groves of the city, which is the area south of the city next to the Quba Mosque.

Kurma Medjool sebagai berliannya kurma dikenali untuk sifat-sifat istimewanya, kerana mereka besar dalam saiz, mempunyai rasa manis seperti karamel dan segar walaupun mereka kering. Ia berasal dari Timur Tengah dan Afrika Utara. Tetapi, mereka dapat ditanam di beberapa kawasan padang pasir. Kurma Medjool biasanya dianggap sebagai bahagian penting dalam masakan dan diet harian rakyat Timur Tengah. Terdapat beberapa jenis kurma Medjool berkualiti tinggi yang ditanam di Iran yang sememangnya setanding dengan kurma berkualiti terbaik yang ditanam di kawasan-kawasan lain. Kurma Medjool adalah alternatif yang lebih sihat untuk pencuci mulut dengan kalori tinggi kerana ia kaya dengan mineral penting dengan hanya kira-kira 66 kalori dalam setiap kurma.
Oleh kerana sensitiviti jenis kurma ini terhadap kualiti udara dan kelembapan tanah, ia jauh lebih sukar untuk berkembang dalam keadaan terbaik berbanding dengan jenis buah kurma lain yang dapat menyebabkan harga yang agak tinggi.

Kurma MABROOM berasal dari Madinah, Arab Saudi.Kurma Mabroom merupakan salah satu jenis kurma kering yang dijual dalam kuantiti yang besar pada bulan Ramadhan.Buahnya bersaiz besar dan panjang sesuai dijadikan hamper atau hadiah menjelang Ramadhan.Merupakan kurma eksklusif jenis primium. Kurma Mabroom tidak mengandungi sodium, ia selamat diambil oleh pesakit tekanan darah tinggi.Kurma jenis ini mengandungi kandungan Potassium 2 kali ganda lebih dari Pisang. Lain-lain kebaikan kurma Mabroom: - Mengandungi kandungan Fiber,Vitamin dan Mineral yang tinggi - Merupakan snek yang lazat ,berkhasiat dan semulajadi. - Bertindak menurunkan kadar kolesterol. - Rasanya sangat istimewa dan boleh juga diisi dengan badam - Kurang manis .kering tetapi lembut.

Kurma Piarom(Maryami), juga dikenali sebagai kurma Mariami atau kurma coklat, dapat dikatakan sebagai salah satu jenis kurma semi-kering yang paling lazat di dunia. Kurma Piarom mempunyai rasa dan rupa yang unik dan dianggap salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana pengeluaran mereka ekslusif di Hajiabad.Sejarah: Piarom adalah salah satu jenis kurma yang ditanam di bandar Hajiabad, titik paling utara wilayah Hormozgan, Iran bahagian selatan. Bandar Hajiabad terletak kira-kira 100 kilometer ke arah utara ibu kota wilayah Hormozgan, Bandar Abbas, dan sebenarnya dikenali dengan produk sitrus terbaiknya.Penghuraian: Kurma Piarom adalah kurma panjang, kurus, berbentuk bujur, dengan kulit nipis dan berwarna hampir hitam. Ia mempunyai saiz 3-5cm (lebih besar daripada jenis kurma lain), dan dianggap semi-kering kerana kandungan kelembapan yang rendah iaitu kurang daripada 15%, lebih rendah daripada jenis kurma lain.Ditanam di: Lebih dari 95% kurma Piarom dihasilkan di Hajiabad, Hormozgan, Iran bahagian Selatan. Pokok di mana mereka tumbuh biasanya ditanam di kawasan gunung dan lembangan pengairan.Tempoh penuaian: Pertengahan SeptemberPengeluaran: Setiap tahun, Iran menghasilkan hampir satu juta tan buah kurma. Terdapat 400 jenis berbeza, 50 darinya terkenal di pasaran antarabangsa dan dieksport ke seluruh dunia. Piarom adalah satu spesies kurma segar utama dan mempunyai hasil tahunan yang besar. Kurma Piarom ditanam secara organik dalam proses yang bebas bahan kimia. Terutamanya, jenis kurma ini dimakan di pasaran tempatan, tetapi kerana pengeluaran yang meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini, langkah-langkah telah diambil ke arah mengeksport juga.Pengeksportan dan pasaran pengguna: Kurma Piarom boleh didapati secara komersial dan, kerana kualiti dan popularitinya yang tinggi dengan pelanggan, ia telah menjadi satu kurma eksport yang khas, menarik pasaran antarab

Mi